Help! Ik heb een schimmelnagel of kalknagel.
Onychomycose, schimmelnagel, kalknagels…. we bedoelen allemaal hetzelfde. Het is een lastig te behandelen nagelaandoening en vergt behoorlijk wat geduld en doorzettingsvermogen om het goed te behandelen.
Maar wat is een schimmelnagel nu eigenlijk?
Een schimmelnagel is een nagel die is geïnfecteerd met een schimmel. Als eerst zie je een witte/gele streep ontstaan op de nagel.
In dit stadium is de nagel het makkelijkst te behandelen en er wordt sneller resultaat gezien.
In een later stadium kan de hele nagel aangedaan zijn. De hele nagel wordt geel, brokkelig en soms ook erg dik. Dit zorgt er voor dat de nagel druk geeft op de teen en zo pijn veroorzaakt. Soms zie je ook er er hele stukken nagel afbreken omdat ze zo breekbaar zijn.
Tot 50% van de schimmelnagels worden veroorzaakt door de Dermatophyt. Deze schimmel wordt ook gevonden bij schimmelinfecties aan de voet, de bekende “zwemmersexceem”. De prevalentie van schimmelnagels is in het algemeen 3 tot 5% van de bevolking en stijgt met de leeftijd. Vanaf de leeftijdsgrens van 40 jaar is de prevalentie al opgelopen tot 15-20%. Wanneer een dermatophyt zicht hecht aan de keratinocyt (cel van de nog niet verhoorde opperhuid) vindt uitgroei plaats naar de verhoornde huid of nagels. De actieve cellen van de dermatophyt zitten op de rand van de gezonde nagel en aangedane nagel. Dit is 1 van de redenen dat de schimmelnagel zo moeilijk te behandelen is. Deze plek is lastig te bereiken met lokale middelen zoals een zalf of tinctuur.
Er zijn verschillende factoren die de kans op de schimmelinfectie verhogen zoals diabetes, vervormingen aan de voet of tenen, zweetvoeten en diverse medicaties.
Ok, nu weten in een notendop wat een schimmelnagel veroorzaakt… maar wat gaan we er nu aan doen?
Dat verschilt per situatie. Er zijn namelijk een aantal afwegingen die er gemaakt moeten worden. Waar hou ik allemaal rekening mee?
- Leeftijd
met het oplopen van de leeftijd wordt bereikt wordt de kans op het succesvol behandelen van schimmelnagels kleiner. In mijn praktijk heb ik weinig tot geen succes met het behandelen van schimmelnagels bij cliënten boven de 80 jaar. Wanneer men ouder wordt neemt het zelf renegerend vermogen van het lichaam af en de doorbloeding van de extremiteiten zoals de voeten, wordt minder. - Medische geschiedenis
Diverse ziekten zoals diabetes, slechte doorbloeding, reuma met vergroeiïng aan de voeten/tenen, oncologie maken de kans op schimmelnagel groter en de behandeling hiervan moeilijker. - Medicijn gebruik
Diverse medicijnen vergroten de kans op een schimmelinfectie en maken de behandeling van een schimmelnagel moeilijker.
Deze medicatie vergoten de kans op een schimmelinfectie: Chemotherapie, langdurig prednison gebruik, immunosuppersiva) - Zelfredzaamheid
Een belangrijk aspect van een hoge slagingskans is de zelfredzaamheid van de persoon. Dagelijks zal de nagel moeten worden behandeld met een tinctuur. Wanneer u zelf hier niet meer toe instaat bent betekend dit dat dit moet worden overgenomen door familie of de zorg.
Hoe ziet de behandeling er uit?
De 1e behandeling zal het langst duren. Tijdens deze behandeling neem ik een anamnese af. zo leer ik wat over de ziekte geschiedenis, medicijn gebruik en weet ik waar ik rekening mee moet houden.
De voeten worden beoordeeld en er worden foto’s gemaakt. Met deze foto’s kunnen we de voortgang mooi bij houden.
Hierna zal ik de nagels en nagelomgeving verzorgen. In overleg zal ik waar mogelijk aangedane nagel delen weghalen. Wanneer de nagels zo schoonmogelijk zijn is de behandeling het makkelijkst.
Wanneer de wens bestaat kan ik de nagels, waar ik nageldelen heb weggehaald, repareren met gel. Zo is het aanzien van de voet toch nog mooi.
En nu… ben ik klaar?
Nee, helaas gaat het niet zo makkelijk! Het succesvol behandelen van een schimmelnagel is een lange weg.
Na de 1e behandeling moet je thuis iedere dag 2x de nagels verzorgen. 1x met Anti-Myx van Peclavus en 1x met het TC 16 serum van Arkada.
Anti-Myx is een tinctuur met piroctone-olamine. Dit middel zorgt er voor dat de schimmel minder kans krijgt om zich uit te breiden. En zo de nagel meer kans te geven om mooi uit te groeien.
TC-16 serum van Arkada is een nagelserum met Teatree en collageen. De teatree zorgt er voor dat de schimmel en evt aanwezige bacteriën bestreden worden en het collageen zorgt voor een mooie nagel groei. De nagel zal sneller groeien, hierdoor krijgt de schimmel nog minder de kans om uit te breiden, en de nagel zal flexibeler en sterker worden.
Daarnaast blijf je iedere 6 weken terug komen om je nagels te laten verzorgen en om de voortgang in de gaten te houden.
Werkt dit bij iedere schimmelnagel?
Nee, helaas kan ook ik niet toveren. Het behandelen van een schimmelnagel is moeilijk, vergt veel therapietrouwheid en doorzettingsvermogen.
De slagingspercentages liggen ergens tussen de 50 en 80%.
Wanneer de behandeling bij mij niet voldoende aanslaat is er de mogelijkheid om via de huisarts medicatie te vragen. Dit is alleen medicatie met veel bijwerkingen en heeft niet mijn voorkeur om mee te starten. En zeker niet als er nog genoeg gezonde nagel aanwezig is. Ook wanneer er medicatie wordt ingezet is het belangrijk om ook je voeten te laten behandelen. Zo vergroot je de slagingskansen. Voor de behandeling met medicatie via de huisarts geld ook dat het slagingspercentage niet bijzonder hoog is.
Geïnteresseerd in een behandeling? Of wil je meer informatie?
Neem dan contact op via info@voetzorgwinterswijk.nl
Bronnen:
Huisarts en Wetenschap
Maatschap Medische Microbiologie en Immunologie Gelderland